Fazant
(foto: vogeldagboek.nl)
Beschrijving
Bij de fazant is het mannetje veel bonter gekleurd en ook groter dan het vrouwtje. Het belangrijkste gezamenlijke kenmerk is de opvallend lange staart. De fazant is een bodem vogel die bij gevaar eerst lopend probeert te vluchten, pas als dit niet effectief blijkt zal de vogel in een korte vlucht proberen te ontkomen.
De fazant komt van oorsprong niet in Nederland voor, maar is een paar eeuwen geleden voor de jacht vanuit Azië geïmporteerd. Verwilderde exemplaren konden goed stand houden in het gevarieerde platteland van nederland. Tegenwoordig is er sprake van een lichte afname in het aantal , mede doordat de vogel nog steeds bejaagd wordt, maar ook door het verdwijnen van de geschikte leefomgeving.
Broeden
- Broedperiode: maart - mei
- Koloniebroeder: nee
- Aantal legsels: 1
- Aantal eieren: 10 - 14
- Incubatie: 23 - 28 dagen
- Nestduur: 11 - 15 dagen
- Kleur eieren: ?
- Aantal broedparen: ruim 50.000
Kenmerken
- Lengte: 70 - 90 cm
- Spanwijdte: 55 - 70 cm
- Gewicht: 1315 gram
- Max. leeftijd: ?
- Snavel: als een kip
- Poten: stevige loop poten
Herkenning
Opvallende kenmerken: vliegt met veel lawaai op en mannetjes zijn onmiskenbaar met de donkere kop met groen-zwarte of paarse glans en de naakte rode gezichtshuid.
Gedrag: soms zeer tam en vliegt, wanneer opgeschrikt met veel lawaai op.
Kleed: naast de opvallende kop hebben mannetjes een lange gebandeerde staart en een roodbruin verenkleed met donkere vlekken en schubben. De kop van het mannetje is groen met een rode lel rond het oog en soms een witte halsband. Vrouwtjes hebben ook een lange staart en zijn geheel bruin met donkere vlekken.
Verspreiding
Europese verspreiding: het huidige verspreidingsgebied van de fazant omvat vrijwel geheel Europa. Alleen op het Iberisch Schiereiland - dus ten zuiden van de Pyreneeën - in de noordelijke Baltische Staten en het noorden van Scandinavië komt de fazant slechts sporadisch voor.
Trekroute: Continentaal Europa
Overwinteringsgebied: Centraal Europa